Close

Overtoppen Venue 2014 – dagens program

Fremmøte kl. 1830 ved Lokalet i Sørkedalen (ca. 1.5 km før Skansebakken, der hvor lysløypa til Sørkedalen IF starter)

 

 

Vi møtes på parkeringsplassen som ligger på høyre side av veien rett vis a vis Lokalet. Det arrangeres lysløyperenn for hundekjører i dag fra kl. 1900, så vi planlegger å gå traseen til Holmenkollmarsjen bort til Skansebakken og videre innover Gråseterveien. Det blir fokus på klassisk staketeknikk og diagonalgang. Når vi skal trene teknikk ser vi for oss å dele inn i 2 grupper som vist under. Frisk også opp teorien rundt staking og husk skift! J

 

 

Gruppe 1 fornavn fra Anders –Nils

Gruppe 2 fornavn fra Ola – Øystein

 

 

Videre program blir som annonsert:

Program

1830– 1900 Oppvarming fra Lokalet inn til Skansebakken- Gråseterveien – Storbekkhytta

1900– 2000 Klassisk teknikk trening (diagonal/staking) om mulig med video

2000-2100  Dusj/Badstue på Lokalet

2100 – 2200 Samling i peisestua med restitusjons kost les middag med Munkholm dessert og kaker fra Baker Hansen

2200 SLUTT

 

Her er litt teori om staking som blir fokusert på i dag:

 

Det handler om å bruke de sterkeste stakemusklene der de er sterkest og få god fremdrift. For å oppnå dette kan du tenke på følgende hovedpunkter underveis:

 

  • Tyngdepunktet skal være så langt frem at du nesten faller fremover rett før du setter ned stavene. Dette er viktig for å utnytte kroppstyngden til å generere kraft fremover. Står du “strak” når du staker vil kraften går rett ned i bakken i stedet for i fartsretningen når du staker. 
  • Stavene skal aldri settes ned i bakken bak skotuppene. Dette er for å unngå at skiene “glir fra stavene” slik at du utløser all kraften bak kroppen der musklene er svakere enn foran og momentet blir mindre. Kraften skal ned gjennom stavene og ikke ut i luften bak kroppen.
  • Jo fortere du staker, jo lengre frem skal stavene settes/jo strakere skal armene være. Resonnementet er som over hvor det er viktig å bruke kraften foran eller på høyde med kroppen for å utløse mest kraft og størst moment.
  • Stiv av armer og skuldre rett før du setter ned stavene i bakken. Dette skaper et “stem” som bidrar til økt kraft i stavtaket.
  • Avpass frekvensen til terrenget. Er det bratt må frekvensen opp selv om det går på bekostning av kraften i hvert stavtak. Det er viktigere å opprettholde farten slik at du slipper å starte på nytt for hvert stavtak. Er det flatt eller nedoverbakke kan du legge mer kraft i hvert tak med en lavere frekvens.
  • Du skal bøye bein og ankler noe, men du må unngå å “sette deg” når du staker. Overkroppen skal lenes fremover og rumpa skal ikke ut bak. Skyv hoftene frem, ha tyngden på tåballene og tenk fremdrift på hvert stavtak. Bøyer du bare i kneleddet og ikke i anklene får du tyngden bakpå når du fullfører stavtaket, så husk alltid å bøye litt også i ankler.
  • Se alltid fremover, også når du gjennomfører stavtaket. Dette bidrar til at magen er med å skape kraften når du staker.
  • Husk å gjennomføre stavtaket med en snert i håndleddet. Noen velger å fullføre helt bak, mens andre velger å avslutte tidligere for å få høyere frekevens. Bruk den teknikken du synes du behersker best. Generelt kan det sies at man skal ha god styrke i både skuldre, armstrekkere og mage for å avslutte stavtaket tidlig.

 

 

Overtoppen