Close

Du fagre Maridal

Yr hadde meldt regn, regn, regn… men det ble finvær! Turen til Skar ble en nytelse der Maridalen viste seg fra sin flotteste side, med høstfarger i lav morgensol, nyslåtte jorder og enger og spredte tåkedotter.

Kirkeruinene

Fem gulkledte møtte på Skar, alle ti minutter før tiden. Det var annonsert to timers tur rundt Fagervann, en runde det viste seg at ingen av de andre fremmøtte hadde gjort tidligere. Det var litt nervøs stemning i forsamlingen da undertegnede hadde med kart. Noen fryktet nok en tur ‘alá Espen’ (dvs. formålsløs terrengtraversering uten synlig mål og mening) mens andre følte lettelse og trygghet. Sannheten lå vel et sted midt i mellom: Kartet var med i håp om å finne et fornuftig veivalg den siste del av planlagt runde, -Turtermarka- omtrent fra Maridalen Skole tilbake til Skar. Der går de fleste transportårer opp mot Fagervann og det er få stier å velge mellom tilbake mot Skar.

Opp til Fagervann, ca 2.5 km, ble det en fin blanding av jogg og skigang i oppvarmingstempo på en flott blå-sti. Litt vått og litt glatt etter alt regnet, men nydelig luft og temperatur. Gutta virket i godt humør! Vel oppe rundet vi vakre Fagervann (med klokken). Litt kronglete langs vestsiden, der det kom for en dag at vi hadde med oss et bursdagsbarn! Kanskje ikke lengre for barn å kalle, men Overtoppens første offisielle pensjonist ( i hht Pensjonskassens definisjon) er nå utropt! Det ble sunget firstemt bursdagssang for Andreas i et mørkt, gjørmete hjørne av Fagervann, uten at det la demper på fremførelsen! Gratulerer Andreas – du er en supersprek pensjonist – og alltid hyggelig å ha med på tur og trening!

Videre gikk turen på nydelig sti og skogbunn til gamle Kamphaug, der det knapt er synlige spor igjen etter gården som brant ned til grunnen på 80-tallet. Ole refererte fra Overtoppens lørdagsturer på den tiden, da de gjerne gikk over denne gården, via Bjørnholt, Vindernhøgda og kjente trakter. Jeg mistenker at han mimret litt over svunne tider ;-). Ellers dreide dagens samtaleemner seg mye om energipriser, hyttestrøm, solcellepanel på tak og hyttefolk og hyttekommuner.

Fra Kamphaug på flytsti nesten til Maridalen skole, hvorfra vi dro oppover noen større hogstfelt, fikk en flott utsikt over Maridalen og følte at vi var privilegerte!

Vi følte oss privilegerte!

Kartet kom til sin rett, og via små stier og krumspring fant vi en liten sti som tok oss rett ut på et tun der det åpenbarte seg et fantastisk anlegg og murbygning midt i skauen! 1863 stod det i grunnmuren. Ingen av oss ante hva dette var, men etter litt sondering viste det seg at det var gamle Skar kruttverk! Nå i privat leie og brukt som atelier. Bør sees av de som har mulighet!

Skar kruttverk

Kun en km gjenstod til parkeringsplassen, og Arno, Ole AR, Andreas M, Helge og Espen klokket inn 3 minutter før tiden. Det ble logget 11.7 km, 1:40 løpstid og ca. 490 høydemeter.

En flott start på dagen!

Leave a Reply

Overtoppen